Otin osaa viime viikkolla järjestettyyn kolmipäiväiseen Finnish-Japanese Joint Symbosium – Innovation and Well-being through Multidisciplinary Dialogue –tapahtumaan. Lapin yliopisto isännöi tapahtumaa, jossa oli mukana osallistujia mm. Oulun ja Hokkaidon yliopistoista. Tapahtuma on saanut alkunsa jo vuonna 2005, jonka tarkoituksena on edistää yhteistyötä ympäristöön liittyvissä tutkimuksissa. Itse pistin korteni kekoon aiheeseen ”Designing ethical tourism in the Arctic”, jonka päämiehinä toimivat Tarja Salmela ja José-Carlos García-Rosell.
Itse ohjelma oli järjestetty varsin sujuvaksi. Lyhyeen aikatauluun oli saatu mahtumaan kaikenlaista ja aiheita oli matkailun eettisyydestä ja suhteesta yhteisöön ja ihmisen hyvinvointiin sekä sitä edistäviin ideoihin palvelumuotoilun näkökulmasta ym. Haasteitakin kuitenkin oli. Viimeisenä päivänä esitetyissä kommenteissa kävikin ilmi, että esimerkiksi avaintermejä sustainability ja service design olivat haastavia. Tapahtumassa oli edustettuna monia eri tieteenaloja ja kaikki katsoivat termejä omista näkökulmista, minkä jotkut kokivat sangen haasteelliseksi. Haasteena koettiin myös joidenkin teemojen laajuus.
Omasta kokemuksesta ja tuntemuksesta sanon, että meidän ryhmän konkreettinen lähestymistapa oli oivallinen ryhmämme teemaan. Accoron aivoriihen jälkeen läksimme Ounasvaaralle kokemaan Lapin aistillistettavuutta. Tarkoituksena oli kehittää seuraavana päivänä Pöykkölässä tarina. Kahden päivän tuloksena tuli kuvakäsikirjoitus, jonka keskiössä olivat eettisyys, aistit ja tietysti arktinen ympäristö. Henkilökohtaisesti minusta oli mukava pohtia eettisyyttä ja aistillisuutta, nähdä eri kulttuureista tulevien ihmisten näkemyksiä ja käyttää kaikkia aisteja pienellä kävelyretkellämme Ounasvaaralla.
Ensi vuonna Finnish-Japanese Joint Symbosium järjestetään Hokkaidossa, Japanissa.
Asta
Comments