top of page
Etsi
  • Writer's pictureJalot Villit

Arkistojen kätköistä: Terveisiä Savon mualta!

Pakkanen paukkuu Rovaniemellä, mutta siltä ei ole vältytty täällä Savon muallakaan. Ihanaa kuitenkin kun talvi tuli kunnolla ja nyt on päässyt ainakin täälläpäin luistelemaan ja toivottavasti suksetkin voisi kohta kaivaa. Tarkoitukseni on kertoa teille matkailualan opetustyöhön suuntautumisesta, mutta näin alkuun kerron teille itsestäni ja siitä mihin itse aion suuntautua matkailualalla.


Olen Miia, kuudennen vuoden matkailututkimuksen opiskelija. Tällä hetkellä viimeistelen viimeisiä opintojani Iisalmessa, mutta viime keväänä sain vielä nauttia Rovaniemen ihanasta ilmapiiristä ja rakkaiden Jalojen Villien seurasta.

Viime syksyn olin työharjoittelussa Kuopiossa Savon ammatti- ja aikuisopistossa opettajaharjoittelijana ja palvelualojen ammatinohjaajana. Opetus- ja työharjoitteluun päädyin monen mutkan kautta. Aloittaessani opiskelut Lapin yliopistossa vuonna 2008 en ollut vielä varma mitä haluan lukea sivuaineena. Markkinointi kiinnosti aikaisempien amk- opiskelujen kautta, joten valitsin sivuaineeksi markkinoinnin. Siinä sivussa kokeilin pari kurssia muun muassa kulttuurihistoriaa ja johtamista, mutta ne eivät tuntuneet kiinnostavan. Kolmantena opiskeluvuotenani innostuin kasvatustieteistä ja erityisesti aikuiskasvatuksesta. Saman vuoden kesällä pääsin myös kesätyön kautta vetämään matkailualan yrittäjille sosiaalisen median- seminaareja ja huomasin yhä enemmän kasvatus- ja opetusalan kiinnostavan minua. Sitä seuraavana vuonna hainkin opettajan pedagogisiin opintoihin ja oman asiantuntijuuden kehittyvä alue alkoi hahmottua. Aloittaessani opettajan pedagogiset opinnot Lapin yliopistossa syksyllä 2012, huomasin yhä enemmän, että haluan olla opettamassa matkailua eri koulutusasteilla, kouluttajana tai matkailualan koulutuksen kehittämisessä mukana.

Mikäli matkailualan opetustyö kiinnostaa Lapin yliopistossa voi suorittaa Opettajan erilliset pedagogiset opinnot ( 60 op), jotka voi liittää maisterivaiheen sivuaineopinnoiksi. Tietenkin opinnot laajuutensa vuoksi pidentävät opiskeluja noin vuodella, mutta ne antavat pätevyyden opettaa muun muassa


ammatillisissa oppilaitoksissa


ammattikorkeakouluissa ja aikuiskoulutuksen puolella

vapaa sivistystyössä kuten kansanopistoissa


sekä lukiossa ja peruskouluissa *


(*Tosin pedagogisen kelpoisuuden lisäksi eri oppilaitoksissa vaaditaan aineenopettajalta koulutus- ja tieteenalaan kuuluvat opetettavan aineen riittävät opinnot sekä korkeakoulututkinto. Esimerkiksi lukiossa tai peruskouluissa).


Lisäksi opinnot antavat valmiuksia työelämään myös esimiestyön näkökulmasta sekä antavat valmiuksia, jos haluaa toimia matkailualan koulutuksen kehittämisen kentällä. Itse koen saaneeni opinnoista paljon irti.


Pedagogisiin opintoihin kuuluu myös pakollinen opetusharjoittelu, jonka suoritin Savon ammatti- ja aikuisopistossa. Tämän avulla sain myös ”jalkaa oven väliin” tulevaisuuden työllistymisen kannalta ja näin millaista matkailualan opetustyö on käytännössä ammatillisessa oppilaitoksessa. Harjoittelun aikana pidin ylioppilaspohjaisille opiskelijoille matkailumarkkinoinnista koostuvaa opintokokonaisuutta ja opetin myös toiselle ryhmälle matkailualan perusteet opintokokonaisuuden osaa. Opiskelijat opiskelivat matkailualan ohjelmapalveluiden tuottajien ammattitutkintoa ensimmäistä ja toista vuotta. Opetustyössä sai tosissaan käyttää hyödyksi kaikkia resurssejaan, tietojaan ja taitojaan, joita matkailututkimuksen opintojen aikana oli oppinut ja omaksunut. Oli mahtavaa saada opiskelijat innostumaan matkailualasta ja alan uudesta tiedosta, jota oli saanut matkailututkimuksen opinnoista. Myös oppilaitoksen opettajat toivoivat uusia tuulia matkailualan opetukseen.


Opetusharjoittelu oli haastavaa, mutta hyvin antoisaa, koska sai laittaa peliin kaiken taitonsa. Opetusharjoittelun aikana suunnittelin, ohjasin ja vedin omalla vastuualueellani olevat opintokokonaisuuksien osat, mutta samalla opin ryhmätyö-ohjaus- arviointi ja neuvottelutaitoja sekä pääsin mukaan näkemään, miten matkailualan koulutusta kehitetään ja miten erilaiset byrokraattiset asiat vaikuttavat siihen. Opetusharjoittelun jälkeen jatkoin YTK:n voucherilla työharjoittelussa jouluun asti. Vuonna 2013 aloittaneilla matkailututkimuksen opiskelijoilla työharjoittelu kuuluukin osaksi maisterin opintoja, aikaisemmin aloittaneilla harjoittelu on vapaaehtoinen. Harjoitteluvoucherien hakemisesta ja työharjoitteluni toisesta osasta kerron lisää toisessa postauksessa. Mikäli opettajan pedagogiset opinnot kiinnostavat hakuaika on alkanut.

Minulta voi kysellä lisää kokemuksistani mkuivama@ulapland.fi


Lisätietoa opettajan pedagogisiin opintoihin hakeutumisesta löydät täältä:

ulapland/opettajan pedagogiset opinnot


Mukavia talvipäiviä kaikille!


Miia

61 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page