top of page
Etsi
  • Writer's pictureJalot Villit

Arkistojen kätköistä: Paluukokemuksia: Japani

Pahoitteluni, tämä olisi varmaan pitänyt laittaa jo aikaisemmin, mutta kerron nyt hieman paluuta koskevista kokemuksista.


Paluuta Suomeen tuli ajatella jo toukokuussa lentolipun ostamisen muodossa. Tuolloin se vielä tuntui kaukaiselta, mutta uhkaavasti lähestyvältä muutokselta. En ollut valmis lähtemään -tai palaamaan. Heinäkuun lopussa iski paniikki, kun lähtö alkoi olla melkein käsin kosketeltavissa. Viimeisellä viikolla Yamaguchissa alkoi pakkaaminen, siivoaminen ja jäähyväiset. Silloin sitä haikein mielin hyväksyi tilanteen, että lähdettävähän täältä on. Ajatus jäämisestä vaihtui kotiinpaluun odotukseen ja ystävien ja sukulaisten tapaamiseen pitkästä aikaa.


Jetlagista selviydyin ihmeellisen hyvin. Ensimmäisellä viikolla sairastuin ja urheasti selviydyin flunssasta ennen Rovaniemelle paluuta. Kaksiviikkoinen lomani meni niin nopeasti.


Vuodessa unohtui tunnetasolta kokonaan se mitä suomalainen yliopisto-opiskelu oikeasti vaatii. Työtä olikin yhtäkkiä hurjasti verrattuna vain kuukausi aikaisemmin loppuneeseen puurtamiseen. Kv-toimistolle sähköisesti palautettavat paperit ja vaihtokohteesta annettava palaute melkein unohtui, ja enkä ollut muistanut pyytää edes kaikkiin vaadittaviin papereihin allekirjoituksia. Yhteyttä piti siis muutaman kerran ottaa Japaniin. Kelakin kanssa piti olla yhteyksissä. Korvaavuuksien hakeminen on oma prosessi, varsinkin kun vaadittavat kurssikuvaukset olivat saatavilla vain japaniksi. No mutta siitäkin selvittiin ja suosittelen korvaavuuksien hakemista kaikille.


Se on myös jännä, etten kokenut juurikaan kulttuurishokkia muuttaessani Japaniin, mutta paluumuuton jälkeinen arki oli jotain ihan muuta kuin olin odottanut. Olin kyllä lukenut jonkin verran paluun jälkeisestä masennuksesta, mutta tulihan se kuitenkin yllätyksenä. En itse koe olleeni masentunut, mutta sisäinen kriisi tuli kuitenkin koettua.


Moni asia on pysynyt samana, niin moni asia on muuttunut.

Kaikesta huolimatta ehdottomasti suosittelen vaihtoon lähtemistä. Siellä oli aivan ihanaa. Se on ehdottomasti kaiken sen työn ja stressin arvoista, jota tähän prosessiin laitetaan ennen matkaa, sen aikana ja myös sen jälkeen. Nyt sitten kohti uusia kokemuksia ja unelmia!

Asta

7 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Arkistojen kätköistä: Hallituksen joulutervehdys

Tänä syksynä on kirjoitettu esseitä, istuttu tenttejä ja edustettu kulttuuritapahtumissa ahkerasti. Nyt on aika paeta yliopiston pimeiltä käytäviltä sesonkitöihin, etelän lomille ja pyhien viettoon. T

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page